Nawozy Płynne
Nawożenie dolistne nawozami płynnymi powinno być profilaktyczne i na stałe wpisane w technologię uprawy. Dostarczenie mikro- i makroskładników w trakcie wegetacji bezpośrednio do liści pomaga roślinie zoptymalizować swój wzrost, plon i jakość.
Nawozy płynne zawierają makro i mikroskładniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin uprawnych.
Składniki zawarte w nawozach płynnych wspomagają szybciej wzrost i rozwój wielu gatunków roślin.
Doskonale zbilansowany skład oraz mikroelementy pozwalają na efektywne i szybkie ich przyswajanie przez rośliny oraz lepsze wykorzystanie azotu.

Płynny koncentrat kwasów huminowych i fulwowych ekstarahowanych z leonardytów
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

PoliHumik wpływa na poprawę stanu odżywiania roślin oraz żyzność gleby
Produkt PoliHumik jest płynnym organicznym stymulatorem wzrostu roślin oraz polepszaczem gleb. Unikalna formuła kwasów huminowych, fulwowych i humin w połączeniu z naturalnymi odiuwantami oraz borem. Produkt PoliHumik wpływa na poprawę stanu odżywiania roślin oraz żyzność gleby. Wpływa stymulująco na procesy życiowe mikroorganizmów glebowych oraz roślin, także przyspiesza rozkład resztek pożniwnych oraz substancji zanieczyszczających glebę. Uzupełnia niedobory boru, niezbędnego mikroelementu dla roślin oraz ogranicza wypłukiwanie herbicydów.
Korzyści ze stosowania PoliHumik
– Wyższe plony
– Większy przyrost masy zielonej
– Organiczne wymywanie składników pokarmowych z gleby
– Organiczne wypłukiwanie herbicydów w mieszaninach
– Stabilizuje poziom próchnicy w glebie
1 l, 5l, 20 l, 1000 l
Uprawy rolnicze:
Zalecana dawka: 5 l stymulatora w 300 l wody na ha bezpośrednio po siewie roślin, druga dawka 10l stymulatora w 500 l wody na 1 ha w fazie 2 – 3 liści. Stymulator PoliHumik należy stosować w formie oprysku.
Uprawy sadownicze:
Doglebowo – w czasie rozpoczęcia wegetacji opryskać powierzchnię gleby wokół roślin lub pasów wzdłuż rzędów roślin, stosując 15 l stymulatora na 1 ha, przy użyciu 500 l wody.
Dolistnie – opryski wykonywać stosując 1% roztwór ( 5 l stymulatora dopełnić wodą do 500 L ). Pierwszy zabieg wykonać po pojawieniu się pierwszych w pełni wyrośniętych liści lub przed kwitnieniem w owocujących sadach/plantacjach , a drugi oprysk – 3 tygodnie później lub po kwitnieniu.
Uprawy warzywne:
W gruncie i pod osłonami. Zalecana dawka 5-10 l stymulatora na hektar w 500 l wody bezpośrednio po wysadzeniu ( 5 – 100 ml stymulatora w 5 l wody
na 100 cm 2 ). Druga dawka po 2 – 3 tygodniach od wysadzenia w ilości 5 – 10 l stymulatora na hektar w ilości 5 – 10 l stymulatora na hektar w 500 l wody ( 50 -1 00 ml stymulatora 5 litrów wody na 100 m2 ).
Rośliny ozdobne:
Ukorzenianie sadzonek. Zalecana dawka do stosowania doglebowego: 5 l stymulatora w 500 l wody na 1 ha ( 50 ml stymulatora w 5 l wody na 100 m2 ) Stymulator stosować jednorazowo do podlania bezpośrednio po wysiewie lub sadzonkowaniu.
Opryskiwanie sadzonek. Zalecana dawka 5 do 10 l stymulatora w 50 l wody na 1 ha ( 50 -100 ml stymulatora w 5 l wody na 100 m2 ).
Traktowanie roślin po wysiewie lub sadzeniu na miejsce stałej uprawy. Zalecana dawka do stosowania doglebowego: 5 l stymulatora w 20.000 l wody na 1 ha ( 50 ml stymulatora w 200 l wody na 100 m2 ).

Płynny nawóz azotowy długodziałający wysokiej efektywności
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

N-Forte S jest specjalistycznym nawozem płynnym opartym na wolnodziałającej formule mocznikowej i polimerowej metylowanego mocznika, wzbogaconym o wolnodziałającą siarkę.
Cechuje się bardzo wysoką efektywnością, zarówno w aplikacji nalistnej jak i doglebowej, ze względu na silne działanie „klejące”. N-Forte S dobrze przylega do liści i stopniowo uwalnia azot dzięki naturalnej degradacji polimerowych wiązań metylowego mocznika.
N-Forte S ogranicza zagrożenia związane ze zbyt szybkim i nadmiernym pobraniem azotu przez rośliny: poparzenie liści, wylęganie, osłabienie ścian komórkowych, wzrost podatności na choroby i szkodniki, spadek jakości plonu.
N-Forte S eliminuje te zagrożenia, ponieważ N w nim zawarty związany jest w łańcuch polimeru i uwalnia się, gdy roślina go potrzebuje w formie cząsteczki NH2 bezpośrednio włączonej do metabolizmu rośliny.
Nie stosować w mieszaninie ze środkami zawierającymi związki siarki lub miedzi, produktami olejowymi oraz roztworami o wysokim pH. Przed zastosowaniem w mieszaninie ze środkami ochrony roślin lub nawozami wykonać próbę mieszalności w osobnym naczyniu.
1 l, 5l, 20 l, 1000 l
dawka 5 – 10 l/ha (liczba aplikacji 1-2) od początku formowania liści flagowego do początku kłoszenia.
Buraki cukrowe:
dawka 10 – 20 l/ha (liczba aplikacji 1-2)
od 8 liści właściwych do fazy intensywnego wzrostu korzeni.
Kukurydza:
dawka 20 l/ha (liczba aplikacji 1)
od fazy 8 liści.
Rzepak:
dawka 10 – 20 l/ha (liczba aplikacji 1-2)
od fazy zielonego pąka do końca kwitnienia.
Ziemniak:
dawka 10 -20 l/ha (liczba aplikacji 1-2)
od zakrycia międzyrzędzi do końca kwitnienia.
Warzywa okopowe:
dawka 10 -20 l/ha (liczba aplikacji 1-2)
od zakrycia międzyrzędzi.
Warzywa kapustne:
dawka 7 – 10 l/ha (liczba aplikacji 1-2)
od początku wiązania główki.
Rośliny bobowate:
dawka 10 -20 l/ha (liczba aplikacji 1)
od końca kwitnienia.
N-Forte S jest Prostym Stałym Nieorganicznym Nawozem Makroskładnikowym – PFC1(C)(I)(a)(i) – zgodnie z Rozporzadzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/1009.

Płynny, w formie koncentratu nano - nawóz, organiczno-mineralny, przeznaczony do stosowania dolistnego w uprawie roślin rolniczych i ogrodniczych.
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

Stymjod można stosować w uprawie polowej jak i pod osłonami. Nawóz wytwarzany jest w nanotechnologii w opatentowanym urządzeniu generującym zjawisko chłodnej plazmy, w którym roztwór specjalnie dobranych związków mineralnych i organicznych poddany jest zimnej syntezie. Otrzymany koncentrat jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie a jego składniki są łatwo dostępne dla roślin. Zawiera optymalny dla roślin skład makro- i mikroskładników włącznie z aminokwasami i innymi związkami organicznymi, które są niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju roślin. Zastosowanie nawozu gwarantuje zwiększenie odporności roślin na niekorzystne warunki środowiskowe, a także przyspiesza regeneracje rośliny po wystąpieniu stresu.
Zalety wynikające z zastosowania nawozu Stymjod:
– zwiększenie intensywnego przyrostu biomasy korzeni, łodyg i liści oraz owoców,
– zwiększenie odporności roślin na niekorzystne warunki środowiskowe: susze, przymrozki, gradobicia,
– przyspieszenie regeneracji po wystąpieniu stresu,
– umożliwienie optymalizacji dawek nawozowych (zmniejszenie do 30% wg badań),
– poprawienie parametrów jakościowych plonów i ich struktury.
5 l, 10 l
Jednorazowa dawka preparatu Stymjod:
• dla roślin jednorocznych 3-5 litrów / ha (w sezonie dwa zabiegi na liście)
• dla roślin wieloletnich 4-5 litrów / ha (w sezonie trzy zabiegi na liście)
• dla upraw amataorskich stosować podlewanie na rośliny : 1,5% wodny roztwór ( dawka 1,5 litra Stymjod na 100 litrów wody)
Rośliny jednoroczne:
– pierwsza aplikacja – w fazie zwierania międzyrzędzi;
– druga aplikacja – przed kwitnieniem dla roślin u których plonem głównym są ziarno i nasiona lub owoce Dodatkowo, po tej aplikacji można ją powtórzyć po 2-3 tyg. po kwitnieniu, w fazie intensywnego przyrostu owoców lub ziaren;
Rośliny wieloletnie (krzewy, rośliny sadownicze) wykonać 3 aplikacje w sezonie wegetacyjnym:
– pierwsza aplikacja: w momencie wytworzenia zwartej masy zielonej w rzędzie, przed kwitnieniem (np.: truskawki – Fragaria) lub na „zielony pąk” (np.: dla jabłoni, grusz itd.);
– druga aplikacja: po kwitnieniem w początkowej fazie intensywnego przyrostu owocu;
– trzecia aplikacja: 2-4 tygodnie po drugiej aplikacji w fazie dalszego intensywnego przyrostu owoców. Dodatkowo można powtórzyć aplikację kolejny raz na rośliny u których owoce osiągnęły 30-40% wielkości owocu docelowego.
Jednorazowa dawka preparatu Stymjod:
– dla roślin jednorocznych 3-5 litrów/ha (w sezonie dwa zabiegi na liście);
– dla roślin wieloletnich 4-5 l/ha (w sezonie trzy zabiegi na liście).
Sporządzanie cieczy roboczej i aplikacja:
Stosować oprysk drobnokroplisty. Zalecana dawka wody na ha: od 200 do 300 litrów. Przed wlaniem nawozu Stymjod do zbiornika opryskiwacza należy nawóz wymieszać w opakowaniu oryginalnym poprzez jego energiczne potrząsanie. Zbiornik opryskiwacza należy napełnić wodą w 50% żądanej ilości cieczy roboczej. Następnie wlać odpowiednią ilość Stymjodu zgodną z powierzchnią uprawy i zalecanymi dawkami. Uzupełnić zbiornik wodą do 100% pojemności zbiornika.
Zabieg opryskiwania roślin wykonać na suche liście w godzinach porannych lub w godzinach przed wieczorowych, a także w ciągu dnia przy pochmurnej pogodzie. Nie wykonywać aplikacji Stymjod w przypadku wysokich temperatur powietrza (>25 st. C) lub dużego usłonecznienia.
Dopuszcza się mieszanie Stymjod z pestycydami pod warunkiem wcześniej przeprowadzonej próby mieszalności niewykazującej skutków niepożądanych.
Zwiększenie intensywnego przyrostu biomasy korzeni, łodyg i liści oraz owoców- ziarna.
Zwiększenie odporności roślin na niekorzystne warunki środowiskowe: susze, przymrozki, gradobicia.
Przyspiesza i poprawia regenerację roślin po wystąpieniu stresu spowodowanego niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, a także uszkodzeniami mechanicznymi.
Przyczynia się do zmniejszenia ilości aplikacji fungicydami.
Umożliwia optymalizację dawek nawozowych (zmniejszenie do 30% na podstawie analizy chemicznej gleby).
Skutecznie poprawia parametry jakościowe plonów w tym ich strukturę.
Zwiększa zawartość suchej masy płodów rolnych szczególnie części wegetatywnych i owoców.
Po zastosowaniu STYMJOD nie ma potrzeby dodatkowego stosowania innych nawozów dolistnych zawierających mikroskładniki z wyjątkiem skompleksowanych nawozów wapniowych.

Płynny polepszacz gleby i organiczny stymulator wzrostu roślin o unikalnej formulacji humianu potasu zawierającego kwasy huminowe i fulwowe, w połączeniu z naturalnymi adiuwantami
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

Apol-Humus Eco korzystnie zmienia parametry cieplne gleby. Wpływa stymulująco na procesy życiowe organizmów glebowych i roślin, a także przyspiesza rozkład resztek pożniwnych oraz substancji zanieczyszczających glebę.
– zwiększa pojemność wodną gleby,
– podnosi zdolność wymiany kationów zawartych w warstwie ornej,
– regulując ich uwalnianie. Wspomaga utrzymanie optymalnego pH gleby
Kwasy humusowe zawarte w produkcie wytwarzane są w procesie ekstrakcji Leonardytów – najbogatszego źródła substancji humusowych w przyrodzie.
Wpływa na żyzność gleby poprzez:
– tworzenie struktury gruzełkowatej gleby, poprawa stosunków powietrzno–wodnych,
– zmniejsza zagrożenie suszą poprzez zwiększenie pojemności wodnej,
– zmniejsza wypłukiwanie składników pokarmowych i zatrzymuje je w strefie korzeniowej,
– wspomaga rozkład resztek pożniwnych (organicznych),
– utrzymuje poziom próchnicy,
– powoduje zwiększoną absorbcję energii słonecznej, a tym samym lepsze właściwości termiczne,
– wspomaga rozwój pożytecznych mikroorganizmów
1 l, 5l
Ukorzenianie sadzonek: Zalecana dawka do stosowania doglebowego.
Opryskiwanie sadzonek: Zalecana dawka 5 do 7,5 l stymulatora w 500 l wody na 1 ha. ( 50 – 75 ml stymulatora w 5 l wody na 100 m2).
Traktowanie roślin po wysiewie lub sadzeniu na miejsce stałej uprawy: Zalecana dawka do stosowania doglebowego: 5 l w stymulatorze w 20 000 l wody na 1 ha. ( 50 ml. stymulatora w 200 l wody na 100 m2).
Doglebowo – w czasie rozpoczęcia wegetacji opryskać powierzchnię gleby wokół rośliny lub pasów wzdłuż roślin, stosując 15 l stymulatora na 1 ha , przy użyciu 500 l wody.
Dolistnie – opryski wykonać stosując 1% roztworu (5 l dopełnić wodą do 500 l). Pierwszy zabieg wykonać po pojawieniu się pierwszych w pełni wyrośniętych liści lub przed kwitnieniem w owocujących sadach / plantacjach, a drugi oprysk – 3 3 tygodnie później lub po kwitnieniu.
W gruncie i pod osłonami zalecana dawka 5 – 7,5 l stymulatora na hektar w 500 l wody bezpośrednio po wysadzeniu (50-75 ml. stymulatora 5 l wody na 100 m2). Druga dawka po 2-3 tygodniach od wysadzenia w ilości 5-7,5 l stymulatora na hektar w 500 l wody ( 50-75 ml. stymulatora w 5 l wody na 100 m2).
Zalecana dawka: 5 l stymulatora w 300 l wody na ha bezpośrednio po siewie roślin, druga dawka 10 l stymulatora w 500 l wody na 1 ha w fazie 2-3 liście. Stymulator Apol-Humus należy stosować w formie oprysku.
Numer zezwolenia:
Decyzja MRiRW S-326c/18

Płynny organiczno-mineralny nano-nawóz krzemowo-organiczny do stosowania dolistnego
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

SIL – Org to unikalny, płynny nano – nawóz organiczno-mineralny w formie koncentratu, przeznaczony do stosowania dolistnego i fertygacji w uprawie roślin rolniczych i ogrodniczych, w uprawie polowej i pod osłonami.
SIL – Org wytwarzany jest w nanotechnologii w urządzeniu generującym zjawisko zimnej plazmy. Specjalnie przygotowany roztwór składa się ze skompleksowanych związków krzemu, potasu, azotu, aminokwasów i innych związków organicznych poddanych procesowi zimnej plazmy. Otrzymany unikalny koncentrat SIL – Org jest bardzo dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego składniki są łatwo dostępne dla roślin. Składniki SIL – Org są odpowiednio skompleksowane tak, aby zwiększać stabilność konstrukcyjną roślin oraz tworzenie się mechanizmów obronnych przeciwko niekorzystnym czynnikom środowiskowym w tym odporność na choroby i szkodniki oraz tolerancje na stres wodny, zasolenie, poparzenia słoneczne, zacienianie, mróz czy wysoką temperaturę.
Zaleca się stosować SIL – Org:
– podczas intensywnego wzrostu biomasy roślin,
– w okresie niedostępności fosforu na początku okresu wegetacji,
– przed spodziewanymi przymrozkami lub długotrwałą susza,
– zaraz po przekwitnieniu roślin na przemian z wapniem.
5l
UWAGA: SIL – Org z uwagi na płynność krzemu w środowisku alkalicznym, nie może być mieszany z pestycydami i innymi nawozami dolistnymi bez wykonania wcześniejszej próby mieszalności i w przypadku niezaistnienia skutków niepożądanych, można przygotować ciecz roboczą w opryskiwaczu.
Mieszanie SIL – Org z CAL – Org: należy napełnić zbiornik opryskiwacza do 1/3 żądanej ilości wody i wlać pełna dawkę CAL – Org przy włączonym mieszadle, następnie wlać wodę do 2/3 żądanej ilości wody i dodać SIL – Org, po czym należy uzupełnić roztwór wodą do żądanej ilości. Przygotowaną ciecz roboczą nanieść na rośliny zaraz po jej sporządzeniu.
Jabłoń Grusza: 1,5-2,5 l/ha
I – faza „uszy myszy” – zielone listki poza pąkami (1,5 l/ha); BBCH 54
II – koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (2,5 l/ha); BBCH 69
III – owoc osiąga 50% typowej wielkości (2,5 l/ha); BBCH 75
IV,V,VI,VII, – kolejne aplikacje wraz ze wzrostem owoców, aż do dojrzewania (2,5 l/ha): BBCH 77;79;81;85
Wiśnia Czereśnia Śliwa: 1,5-2,5 l/ha
I – po kwitnieniu i po opadnięciu płatków (1,5 l/ha); BBCH 70
II – owoc osiąga 60% typowej wielkości (2,5 l/ha); BBCH 76
III, IV,V,- owoc osiąga 90% typowej wielkości i kolejne aż do dojrzewania zakończyć 7 dni przed zbiorem (2,5 l/ha); BBCH 79;81;84
Truskawka Malina Jeżyna: 1,5-2,5 l/ha
I – pędy osiągają 70% typowej długości, u truskawki () pęd rozłogowy
(1,5 l/ha); BBCH 37(40)
II – pąki kwiatowe zamknięte (2,5 l/ha); BBCH 51(55)
III – wzrostu 20 % owoców wytworzonych (2,5 l/ha); BBCH 72
IV – 50% wytworzonych owoców (2,5 l/ha); BBCH 75
V – 100% wytworzonych owoców i dojrzewanie (2,5 l/ha): BBCH 80
Borówka Porzeczki: 1,5-2,5 l/ha
I – pędy osiągają 70% typowej długości (1,5 l/ha); BBCH 37
II – widoczne pierwsze wykształcone owoce (2,5 l/ha); BBCH 71
III – 40% owoców jest wielkości docelowej (2,5 l/ha); BBCH 74,
IV – 80% owoców jest wielkości docelowej (2,5 l/ha); BBCH 78.
Kalafior, brokuł, kapusta: 1,5-2,0 l/ha
I – 8-10 liści właściwych (1,5 l/ha); BBCH 19
II – 10% typowej średnicy róży lub główki (2 l/ha); BBCH 41
III – 60% typowej średnicy róży lub główki (2 l/ha); BBCH 46
Cebula: 1,5-2,0 l/ha
I – 7-9 liści właściwych (1,5 l/ha); BBCH 18
II – 50% typowej średnicy główki cebuli (2 l/ha); BBCH 45
Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler: 1,5-2,0 l/ha
I – 8 liści właściwych (1,5 l/ha); BBCH 18
II – 20% typowej wielkości korzeni (2 l/ha); BBCH 42
III – 50% typowej wielkości korzeni (2 l/ha); BBCH 45
Pomidor, ogórek, papryka: 1,5-2,0 l/ha
I – 7 liści właściwych na pędzie głównym (1,5 l/ha); BBCH 18
II – drugi owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (2 l/ha); BBCH 72
IV – drugi owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (2l/h); BBCH 79(722)
V – drugi owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową (2l/h); BBCH 79(732)
Fasola, groch: 1,5-2,0 l/ha
I – ponad 10 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (1,5 l/ha);
BBCH 31
II – 20% strąków osiąga typową długość, (2 l/ha); BBCH 72
Burak cukrowy: 1,5-2,5 l/ha
I – pokrycie liśćmi 10% powierzchni gleby (1,5 l/ha); BBCH 30;
II – pokrycie liśćmi 40 % powierzchni gleby (2,5 l/ha); BBCH 33;
III – pokrycie liśćmi ok. 100% powierzchni gleby (2,5 l/ha); BBCH39
IV – 60% wielkości docelowej korzenia (2,5 l/ha); BBCH 46
Ziemniak: 1,5-2,0 l/ha
I – pokrycie liśćmi, pędami 40% powierzchni gleby (1,5 l/ha); (BBCH34)
II – bulwy osiągają 10% typowej masy (2 l/ha); BBCH 41
III – bulwy osiągają 80% typowej masy (2 l/ha); BBCH 48
Rzepak ozimy: 1,5-2,5 l/ha
I – pokrycie liśćmi 10% powierzchni gleby (1,5 l/ha); BBCH 30;
II – pokrycie liśćmi 40 % powierzchni gleby (2,5 l/ha); BBCH 33;
III – pokrycie liśćmi ok. 100% powierzchni gleby (2,5 l/ha); BBCH39
IV – 60% wielkości docelowej korzenia (2,5 l/ha); BBCH 46
Kukurydza: 1,5-2,5 l/ha
I – 8 liści właściwych BBCH 18 (2,5 l/ha)
Zboża ozime: 1,5-2,0 l/ha
I – jesienią – 7 liści właściwych BBCH 17 (1,5 l/ha),
II – Nabrzmiała pochwa liściowa liścia flagowego (2 l/ha); BBCH 43
Krzem przyczynia się do zwiększonego pobierania przez rośliny potasu i wapnia przez zmniejszenie mobilności glinu.
Przyczynia się do wzrostu masy korzeniowej roślin (u kukurydzy do 30%) co w warunkach suszy zwiększa odporność roślin.
Zwiększa syntezę barwników asymilujących w tym chlorofilu co zwiększa wydajność fotosyntezy.
Powoduje wysycenie ścian komórkowych związkami krzemu przy synergii z potasem, powoduje zwiększenie twardości i sztywności nadziemnych części roślin i odporność na uszkodzenia mechaniczne.
Krzem akumulowany w ścianach komórkowych tworzy bariery ochronne przed chorobami (utrudniony przerost strzępek grzyba) i szkodnikami ( uszkodzenie aparatu gębowego szkodnika i zmniejszenie ich płodności).
Wpływa na polimeryzację cytoplazmy (uwadnianie i żelowanie) przez co wzrasta odporność na niskie temperatury.
Katalizuje związki taninowe i fenolowe o właściwościach grzybobójczych.
Koordynuje reakcje obronne roślin przez wywołanie sygnałów stresowych (synteza kwasu salicowego, jaśminowego i etylenu).
Krzem łagodzi toksyczność metali ciężkich oraz reguluje saldo składników niedoboru fosforu i nadmiaru azotu.
Regeneruje rośliny po uszkodzeniach spowodowanych pestycydami.
Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy, cukrów i karotenu.
Przyczynia się do zwiększenia koncentracji cukru w buraku cukrowym.
Przyczynia się do wzrostu wydajność oleju z nasion rzepaku.
Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku.
Poprawia w początkowej fazie wzrostu wigor roślin kukurydzy.

CAL – Org to unikalny, płynny nano – nawóz, organiczno-mineralny w formie koncentratu, przeznaczony do stosowania dolistnego i fertygacji w uprawie roślin rolniczych i ogrodniczych, w uprawie polowej i pod osłonami
Dla Rolników
Dla Sadowników
Dla Ogrodników

CAL – Org wytwarzany jest w nanotechnologii w urządzeniu generującym zjawisko zimnej plazmy. Specjalnie przygotowany roztwór składa się ze formułowanych związków wapnia, potasu, azotu, aminokwasów i innych związków organicznych poddanych procesowi zimnej plazmy. Otrzymany unikalny koncentrat CAL – Org jest dobrze rozpuszczalny w wodzie, a jego składniki są łatwo dostępne dla roślin.
Składniki CAL – Org są odpowiednio skompleksowane tak, aby zwiększać prawidłowy wzrost i rozwój roślin oraz wytrzymałość i odporność na choroby oraz na stres środowiskowy związany z niedoborem wapnia, szczególnie w okresie intensywnego przyrostu owoców i organów wegetatywnych. Zaleca się stosowanie CAL – Org podczas intensywnego wzrostu biomasy roślin w tym organów wegetatywnych oraz owoców, a także w celu zabezpieczenia roślin przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym, jak również w celu poprawy jędrności owoców i trwałości w okresie przechowalniczym a także w czasie transportu. Stosowanie zalecanych dawek CAL – Org nie wywołuje żadnych niepożądanych objawów na roślinach
10 l
UWAGA: aby zwiększyć efekt działania, w tym dostępność potasu zaleca sie stosować łącznie z nawozem krzemowym SIL-Org.
UWAGA: CAL – Org z uwagi na alkaliczność wapnia, nie może być mieszany z pestycydami i nnymi nawozami dolistnymi bez wykonania wcześniejszej próby mieszalności i w przypadku niezaistnienia skutków niepożądanych, można przygotować ciecz roboczą w opryskiwaczu.
Mieszanie CAL – org z SIL – Org: należy napełnić zbiornik opryskiwacza do 1/3 żądanej ilości wody i wlać pełną dawkę CAL – Org przy włączonym mieszadle, następnie wlać wodę do 2/3 żądanej ilości wody i dodać SIL – Org po czym należy uzupełnić roztwór wodą do żądanej ilości. Przygotowaną ciecz roboczą nanieść na rośliny zaraz po sporządzeniu cieczy roboczej.
Jabłoń, Grusza: 4 – 5 l/ha
I – faza „uszy myszy” – zielone listki poza pąkami (4 l/ha); BBCH 54
II – koniec fazy kwitnienia, wszystkie płatki opadły (5 l/ha); BBCH 69
III – owoc osiąga 50% typowej wielkości (5 l/ha); BBCH 75
IV,V,VI,VII, – kolejne aplikacje wraz ze wzrostem owoców, aż do dojrzewania (5 l/ha) : BBCH 77;79;81;85
Wiśnia, Czereśnia, Śliwa: 4 – 5 l/ha
I – po kwitnieniu i po opadnięciu płatków (4 l/ha); BBCH 70
II – owoc osiąga 60% typowej wielkości (5 l/ha) ; BBCH 76
III, IV,V,- owoc osiąga 90% typowej wielkości i kolejne aż do dojrzewania zakończyć 7 dni przed zbiorem (5 l/ha); BBCH 79;81;84
Truskawka, Malina, Jeżyna: 4 l/ha
I – pędy osiągają 70% typowej długości, u truskawki () pęd rozłogowy; (4 l/ha),
BBCH 37(40),
II – pąki kwiatowe zamknięte (4 l/ha) ; BBCH 51(55)
III – wzrostu 20 % owoców wytworzonych (4 l/ha); BBCH 72
IV – 50% wytworzonych owoców (4 l/ha); BBCH 75
V – 100% wytworzonych owoców i dojrzewanie (4 l/ha): BBCH 80
Borówka, Porzeczki: 4 l/ha
I – pędy osiągają 70% typowej długości (4 l/ha); BBCH 37
II – widoczne pierwsze wykształcone owoce (4 l/ha) ; BBCH 71
III – 40% owoców jest wielkości docelowej (4 l/ha); BBCH 74,
IV – 80% owoców jest wielkości docelowej (4 l/ha); BBCH 78.
Kalafior, brokuł, kapusta: 3-4 l/ha
I – 8-10 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 19
II – 10% typowej średnicy róży lub główki (4 l/ha); BBCH 41
III – 60% typowej średnicy róży lub główki (4 l/ha); BBCH 46
Cebula: 3-4 l/ha
I – 7-9 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 18
II – 50% typowej średnicy główki cebuli (4 l/ha); BBCH 45
Burak ćwikłowy, marchew, pietruszka, seler: 3-4 l/ha
I – 8 liści właściwych (3 l/ha); BBCH 18
II – 20% typowej wielkości korzeni (4 l/ha); BBCH 42
III – 50% typowej wielkości korzeni (4 l/ha); BBCH 45
Pomidor, ogórek, papryka: 3-4 l/ha
I – 7 liści właściwych na pędzie głównym (3 l/ha); BBCH 18
II – drugi owoc na pędzie głównym osiąga wielkość docelową (4 l/h);
BBCH 72
IV – drugi owoc na pędzie drugiego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową
(4 l/h); BBCH 79(722)
V – drugi owoc na pędzie trzeciego rozgałęzienia osiąga wielkość docelową
(4 l/h); BBCH 79(732)
Fasola, groch: 4 l/ha
I – ponad 10 widocznych pędów bocznych przed kwitnieniem (4 l/ha); BBCH 31
II – 20% strąków osiąga typową długość, (4 l/ha); BBCH 72
Burak cukrowy: 4 – 4,5 l/ha
I – pokrycie liśćmi 10% powierzchni gleby (4l/ha); BBCH 30;
II – pokrycie liśćmi 40 % powierzchni gleby (4,5 l/ha); BBCH 33;
III – pokrycie liśćmi ok. 100% powierzchni gleby (4,5 l/ha); BBCH39
IV – 60% wielkości docelowej korzenia (4,5 l/ha); BBCH 46
Ziemniak: 4 l/ha
I – pokrycie liśćmi, pędami 40% powierzchni gleby (4 l/ha); (BBCH34)
II – bulwy osiągają 10% typowej masy (4 l/ha); BBCH 41
III – bulwy osiągają 80% typowej masy (4 l/ha); BBCH 48
Rzepak ozimy: 4 l/ha
I – jesienią w fazie rozety BBCH 17 (4 l/ha),
II – widoczne 3-cie międzywęźle pędu głównego (4 l/ha); BBCH 35
III – 30% łuszczyn osiągnęło typową wielkość (4 l/ha); BBCH 73
Kukurydza: 4-5 l/ha
I – 8 liści właściwych BBCH 18 (5 l/ha)
Zboża ozime: 3 – 4 l/ha
I – jesienią – 7 liści właściwych BBCH 17 (3 l/ha),
II – Nabrzmiała pochwa liściowa liścia flagowego (4 l/ha); BBCH 43
Bierze udział w budowaniu błon i ścian komórkowych- zapewnia stabilność konstrukcji roślin (łączenie się łańcuchów pektynianów wapnia).
Korzystnie wpływa na gospodarkę hormonalną roślin w tym prawidłowy podział komórek przez co wpływa na wzrost systemu korzeniowego i pędów nadziemnych.
Zwiększa odporność roślin na niekorzystne warunki szczególnie na suszę, dzięki wzmocnieniu struktur ścian komórkowych.
Koordynuje gospodarkę azotową rośliny.
Podnosi odporność roślin na występowanie chorób fizjologicznych i grzybowych np. w przypadku jabłek gorzka plamistość podskórna i rozpad mączysty.
Reguluje odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne oraz inwazję patogenów grzybów i szkodników.
Koordynuje gospodarkę wodną rośliny regulując wspólnie z potasem i chlorem dzienny rytm aparatów szparkowych.
Poprawia dorastanie i jakość plonu organów wegetatywnych i owoców.
Zwiększa jędrność owoców oraz zawartość suchej masy i cukrów.
Zmniejsza podatność owoców na pękanie i sokowanie (wiśni, czereśni, truskawek).
Poprawia kondycję roślin na przezimowanie ozimin i wiosennych warunków stresowych.
Wydłuża trwałość przechowalniczą owoców i warzyw.
Stymuluje zawiązywanie się brodawek korzeniowych u roślin bobowatych.
Przyczynia się do zwiększenia polaryzację cukru w buraku cukrowym.
Zwiększa zawartość suchej masy i skrobi w ziemniaku.
Poprawia w początkowej fazie wzrostu kukurydzy wigor roślin.
Wprowadźmy ekologię do Twojego gospodarstwa
Nawozy ekologiczne to nawozy przyjazne dla środowiska, które powstają w sposób naturalny, gwarantują nie tylko obfite, ale także zdrowe plony.